Blog Agile and Scrum 25 Free Agile Certified Practitioner (PMI ACP)® Exam Questions
PMI-ACP exam questions

25 Free Agile Certified Practitioner (PMI ACP)® Exam Questions

Preparing for PMI Agile Certified Practitioner (PMI ACP) certification exam? Looking for some free PMI ACP practice questions to help in your preparation? Here we bring the top free PMI ACP exam questions for you so that you can prepare well for the PMI ACP certification exam.

PMI Agile Certified Practitioner (PMI ACP) certification exam is for the project management professionals who follow Agile principles and use Agile methodologies in their projects.

pmi acp free test

With the experience of using Agile methodologies, the candidate must have some required experience such as

  • 1 year (or 2000 hours) of general project management experience
  • 8 months (or 1500 hours) of Agile-specific project management experience, and
  • 21 hours of training in Agile specific practices

PMI ACP certification exam recognizes and validates the expertise of the aspirants in

  • Understanding the basic Agile principles and Agile methodologies
  • Implementing Agile practices and methodologies in the projects

Practice with Free PMI ACP Exam Questions

The basic educational requirement (High school diploma, Secondary degree or Associate’s degree), and the required experience, you need to follow the right preparation guide and the useful resources for the PMI ACP exam preparation.

Following the right preparation track is the main step in the PMI ACP exam preparation but the practicing is the final step. Mock exams help a lot in checking your preparation level, making you confident, and getting you ready for the real exam.

To help you check the level of your knowledge, our subject matter experts have created a set of PMI ACP practice tests. But here we bring some of the free PMI ACP exam questions with the detailed explanation. The experts have given a detailed explanation for the correct and incorrect option as well. Try these free PMI ACP exam questions now to check the extent of your preparation for the PMI ACP Certification exam.

Let’s find out how many questions you can answer with your Agile knowledge and experience!

Give your PMI ACP preparation a new edge with this Ultimate Preparation Guide for PMI ACP exam.

1. John is a scrum master/coach for an agile team. During a design discussion meeting, he was acting as facilitator. He noticed that the team has made a wrong design choice. John tried to correct them by dropping some hints in the form of questions but these got un-noticed. This incorrect design choice might cause some extra work for the team. What John should do next?

A. John should continue dropping hints until team understands what he is trying to highlight

B. John should tell the team to change the design option. John can also explain the reasoning if required

C. John should share his view about design option but leave the final decision on the team

D. Do nothing. Let the team learn from mistakes

Answer: Choice D is the correct answer.

Explanation: Here the team has already made a decision. John also tried to correct them by providing enough hints in the form of questions and these got un-noticed. Whatever mentioned by choice C is already done by John and the next thing is to do nothing and make sure the team learned from their mistakes.

Choice A is not correct since the team has already made a decision.

Choice B is not correct since John is a scrum master he needs to focus on facilitating exercise and should not direct the team.

Choice C is not correct since he has already shared his views and insisting on them, again and again, is not his role.

Choice D is correct since as a scrum master he does nothing. The team can learn from their mistakes if any and come back fast.

Reference: Coaching Agile Teams by Lyssa Adks inins, chapter 3.

2. In iteration planning, the team committed for 3 stories. The story point estimate for these stories were – 5 points, 4 points, and zero points. The team was able to successfully deliver all of these stories. The story worth 5 points took 5 ideal days. The story worth 4 points took 3 ideal days. The story worth zero points took very little effort (hardly 1-2 hours). What should be the velocity based on this data?

A. 3 stories.

B. 8 story points.

C. A number between 8 and 9 story points.

D. 9 story points.

Answer: Choice D is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct since estimation has been done in story points so velocity should be Calculated in story points only.

Choice B is not correct, as estimation was done in story points, so it makes sense to express the velocity in the same unit. If a story worth X points take Y ideal days, another story of worth 2X points need not take exactly 2Y points. Slight variations in the estimate are alright. We need not to bother about such minor variations as velocity itself is a great equalizer for estimation errors.

Choice C is incorrect for the same reason as mentioned above. Moreover, zero story point estimate is for stories having trivial effort so these have no contribution in velocity calculation. If there are multiple zero points stories in the same iteration, it is better to club these so that they may have a finite estimate in story points.

Choice D is correct, and total story points worth work delivered = 5 + 4 + 0 = 9 story points.

Reference: Agile estimating and planning by Mike Cohn.

3. An agile team is planning for its 9th iteration. So far, the velocity has been: Lowest= 12 story points; Average=18 story points; Highest=24. Following are the user stories in backlog in descending order of priority?

  1. Story 1-5 points
  2. Story 2-7 points
  3. Story 3-9 points
  4. Story 4-5 points
  5. Story 5-3 points
  6. Story 6-1 points

Which of the following stories should be chosen?

A. 1,2

B. 1,2,3

C. 1,2,4,6

D. 1,2,4,5

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Generally, it is best to use average velocity for planning. Large velocity variations are possible due to a number of reasons. For e.g. in an iteration team picked 8 points worth story but could not finish it due to the last minute bud found. This didn’t any anything in velocity calculation for that iteration. However, in next iteration, will small amount of effort team have got 8 points added in velocity. There could be a good amount of variation in velocity calculated for both iterations so taking average velocity for planning is a balanced approach.    

To select stories, the team will go through the backlog in priority order from the top, towards the bottom.  Now assuming 18 story points velocity, the team could easily pick stories 1 and 2. The team can’t pick story 3 as that would mean committing for 21 story points. After skipping 3, the team could pick 4 so now their total commitments are 17 story points. Going further down, the team can’t pick story 5 but can pick story 6.     

Choice A is not correct since the number of story points is equal to 12 story points only.

Choice B is not correct since the number of story points is greater than 18 (Average velocity).

Choice C is correct since the number of story points is equal to the average velocity.

Choice D is not correct since the number of story points is greater than 18 (Average velocity).

Reference: Agile estimating and planning by Mike Cohn.

4. You are leading a large agile project for a health insurance company. You have decided to outsource one of the major functional modules. You received three bids. Seller A has the most experience of working on agile projects. Seller B has the most experience of delivering health insurance projects. Seller C has the lowest bid. Which seller you would choose?

A. Seller A: Understanding of agile methodology is most important. Agile incremental &iterative delivery can cover for limited functional experience and will ultimately save the cost.

B. Seller B: In agile, functional expertise is most important. If the contract is fixed price, it doesn’t matter whether the vendor uses agile iterative delivery or waterfall.

C. Seller C: Lowest bid, wins the contract.

D. Any seller can win the contract depending on the weighing system. The weighing system considers all important factors.

Answer: Choice D is the correct answer.

Explanation: The PMBOK 5th Edition guide recommends creating a weighting system for sellers; that is, rating sellers along with a set of weighted criteria so that the most appealing rise to the top. The weights then create a “negotiating sequence” that determines the selection order of sellers.

Choice A is not correct since the given statement is not correct with respect to the sellers’ selection.

Choice B is not correct since the given statement is not correct with respect to the sellers’ selection.

Choice C is not correct since the given statement is not correct with respect to the sellers’ selection.

Choice D is correct, and any seller can win the contract depending on the weighing system. The weighing system considers all important factors.

Reference: The Software Project Manager’s bridge to agility by Michele Slinger & Stacia Broderick, Chapter 12.

5. What agile team should do to mitigate the risks associated with intrinsic schedule flaw?

A. Add Local safety in the estimate.

B. Add extra resources increases team productivity.

C. Re-evaluate the release plan at the end of each iteration.

D. Re-evaluate the release plan at the end of the release.

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct, as first of all there should not be any local safety added in estimates. Any slack to handle schedule risk should be added at release level (like adding extra iteration). Secondly, slack is useful for general schedule risk but will not work for intrinsic schedule flaw.

Choice B is not correct, as adding extra resources will not help in meeting intrinsic schedule flaw. Beyond an optimum team, size having extra resources doesn’t help in productivity gain. Moreover, intrinsic schedule flaw doesn’t always mean project taking long. It may be opposite case.

Choice C is correct since the agile team should re-evaluate the release plan after the end of each iteration to mitigate risks associated with intrinsic schedule flaw.

Choice D is not correct, as re-evaluating at the end of release will not allow the teams to mitigate.

Reference: The Software Project Manager’s bridge to agility by Michele Slinger & Stacia Broderick.

Also Read: Top 25 Agile Interview Questions

6. An agile team is tracking the progress using release burn-down chart. While the chart was moving down till 5th iteration then it went up slightly and then again moved down till it touched the horizontal line. What could have been the reason for burn-down chart going down?

A. In the testing of 6th iteration, there were bugs found in stories that were accepted as “done” in 5th iteration.

B. It was simply a plotting error. The team requires training on agile tracking tool.

C. There was more work added that team finished in the sixth iteration.

D. The team could not finish any story in the sixth iteration.

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct, because if there are bugs found later in the accepted work, these should be treated as new stories but it is a priority call taken by product owner whether to add these in current iteration or later.

Choice B is not correct, as the burn-down chart is a very simple chart so it is highly unlikely to have such plotting errors.

Choice C is correct, there must have been more work added than team finished in 6th iteration so work finished was negative. This is a known limitation of the burn-down chart that it doesn’t show the work added separately.

Choice D is not correct, because if work wasn’t finished then 6th iteration should have horizontal line rather than chart moving upwards, it moved upwards because of additional work.

Reference: Agile estimating and planning by Mike Cohn, Chapter 19.

7. An agile team working on new software for a bookstore. In 1st iteration top priority story in book maintenance (adding books, modifying information about books, deletion of books)

During the iteration planning, the team realized that this story is quite big and may not be delivered completely in a single iteration.

What should the team do?

A. divide into smaller stories based on the layers on an architecture such as the creation of screens,  user interface layer, back-end, middle tier connecting back-end and user interface.

B. Divide it into smaller stories based on functions such as one story for adding books, another for modifying information about books, and the 3rd one for deletion of books.

C. Do nothing as it’s normal to have initial few iterations delivering no business value. The team can continue working on remaining tasks in 2nd iteration.

D. Modifying the iteration length so that team is able to finish this story in one single iteration.

Answer: Choice B is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct, because dividing the story based on architecture is not recommended. It this case, smaller stories would not be valuable for business. Moreover, the team would not be able to deliver any business value until all the tasks are complete.

Choice B is correct, as it is advisable to split the stories based on operational boundaries.

Choice C is not correct, it is true that often agile team don’t deliver any real business value in initial iterations as entire effort goes into foundation laying activities. However, this doesn’t mean that the team should not make an attempt to deliver business value when this is entirely possible.

Choice D is not correct, as iteration length is decided during release planning i.e. before iteration planning. Moreover, it is not advisable to tweak the iteration length just because a particular story can’t be fit into an iteration. It is highly recommended to have all iterations of the same length.    

Reference: Agile estimating and planning by Mike Cohn, Chapter 12.

8. Which of the following is best to call a good user story?

A. The administrator can manage the books she has added.

B. The administrator can update the book availability text.

C. The administrator can add, edit and delete multiple books.

D. The code should be written in JAVA.

Answer: Choice B is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct since it is not a closed story because managing something is an ongoing activity and it does not tell what managing books involve.

Choice B is correct, and an administrator can update the book availability text. This can particularly useful if the book is out of stock so that users can get the correct information. It may also tell if the book was out of stock but now has become available.

Choice C is not correct, but it is a compound story, which should be split into multiple small stories.

Choice D is not correct, as it is a technical requirement or constraint, not a user story.

Reference: User Stories Applied: For Agile Software Development by Mike Cohn.

Also Read: Top 5 Agile Certifications

9. As an agile lead/manager, what should you do if you see a committed story can’t be finished by end of the iteration and it would take another 2 days?

A. As it is just a matter of two days, extend the iteration length this time to finish what was committed. Meeting commitment is more important than having a fixed iteration length.

B. Ask the team to stop working on the story as it can’t be finished. Schedule this as top priority story for next iteration.

C. Discuss with the product owner about the situation and available options without changing iteration end date. Determine if and when it should be completed.

D. Let the team continue working and finish as much as you can. Pick the unfinished part in next iteration

Answer: Choice C is the correct answer.       

Explanation: Choice A is not correct, as no matter what, iteration end date should not be changed. That is against agile principles.

Choice B is not correct, as an agile manager can’t just assume that this is the top priority item for the next iteration. The product priorities are best decided by the product owner.

Choice C is correct, as a product owner is best placed to decide about priorities. One of the opinions could be to divide the story into smaller stories (if feasible) or have an agreement about reduced scope. If the story has to be deferred to future iterations, it needs to be taken up in the iteration planning meeting of next iterations. There is a high probability that this would be picked in next iteration but we can’t just assume that.

Choice D is not correct, for the reason mentioned above. It might be wasteful to continue the work and half-done work at the end of the iteration. The decision whether to continue or stop needs to be taken care after discussion with the product owner and team.       

Reference: Agile Estimating and Planning by Mike Cohn, Chapter 19.

10. There is a new person joined the team. You see him doing copy paste from one module to other. What do you think is right here?

A. There is nothing wrong here as in a team, it’s okay to reuse team members work

B. This is the violation of intellectual property. People should use their knowledge and creativity rather than copying others work

C. Violation of design principle called ‘DRY’ (Don’t Repeat Yourself)

D. No need for this person to ask permission from the original author of the code

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct, and it is not a valid practice in agile.

Choice B is not correct, because generally work produced by IT staff is the intellectual property of the organization and it is okay to reuse other’s work.

Choice C is correct, as this violation of design principle DRY. DRY concept recommends removing/avoiding duplicate code. Ideally, if we need to reuse some logic, the best thing is to make it a common routine, which can be called /referenced from multiple places. This issue with such copy paste is, the code becomes un-necessarily lengthy and clumsy. If there is a change in that logic, changes will have to be made at multiple places so this impacts the scalability.

Choice D is not correct since the given statement is not correct with respect to the given situation.

Reference: The Art of Agile Development by James Shore.

11. Which of the following are the TRUE statements about velocity?

1) If a story is not complete, based on % complete, it can contribute towards velocity calculation.

2)  Velocity corrects estimate errors.

3)  Velocity helps in customer satisfaction.

4)  Velocity helps in predicting end date of release.

A. 4 only.

B. 1 and 3.

C. 2,3 and 4.

D. All four.

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Statement 1 is not correct as we should only consider done-done stories towards velocity calculation.

Statement 2, 3 and 4 are correct with respect to the velocity.

Choice A is true as velocity helps in predicting the end date of release. However, statement 2 and 3 are also true with respect to the velocity of the team.

Choice B is not correct since statement 1 is not correct.

Choice C is correct since all the given statements 2, 3 and 4 are correct related to the velocity of the team.

Choice D is not correct since statement 1 is not correct.

Reference: Agile estimating and planning by Mike Cohn.

12. During iteration planning, the amount of slack that you build depends on the ______________of the problems that your team experiences in each iteration.

A. Complexity.

B. Number.

C. Randomness.

D. Impact

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Amount of slack really depends on the randomness of the problem.

For example, if roughly we face 20 hours of problems each release then that should have automatically come within velocity calculation. However, if we are facing 20 to 30 hours of the problem each iteration then you may consider having 10 hours of slack.

Choice A is not correct since complexity is not the factor we consider to build the amount of slack in iteration planning.

Choice B is not correct since Number is not the factor we consider to build the amount of slack in iteration planning.

Choice C is correct since Randomness is the factor we consider to build the amount of slack in iteration planning.

Choice D is not correct since Impact is not the factor we consider to build the amount of slack in iteration planning.

Reference: The Art of Agile Development by James Shore, Chapter 8.

13. An agile team needs to build a new website to sell few retail products through the internet. In which order you would perform various activities related to user role modeling.

A. Create a persona, Identify user roles, Refine roles, Consolidation and narrowing.

B. Identify customer, Brainstorm on initial roles, Organize roles, Consolidate roles, refine roles (add persona, consider an attribute).

C. Identify customer, create personas, Identify initial roles, Refine roles, consolidated roles.

D. Identify initial roles, refine roles (add persona, consider and attributes), Identify customer, consolidation and narrowing.

Answer: Choice B is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct, since create personas is given even before creating initial business roles.

Choice B is correct since the statement is given in the correct sequences.

Choice C is not correct, since create personas is given even before creating initial business roles.

Choice D is not correct, as first, we need to identify the customer who could help in role identification. Also, role refinement typically happens after consolidation and narrowing.

Reference: User Stories Applied: For Agile Software Development by Mike Cohn, Chapter 3.

14. Which of the following is correct about terms product knowledge and project knowledge?

A. Product knowledge is knowledge about what will be developed while project knowledge is about how the product will be created.

B. Project knowledge is knowledge about what will be developed while product knowledge is about how the product will be created.

C. Project knowledge is knowledge about what will be developed while product knowledge is about features to be developed.

D. Both project knowledge and product knowledge terms are used interchangeably in agile development and relate to knowledge about how the product should be developed.

Answer: Choice A is the correct answer.

Explanation: Product knowledge is knowledge about what will be developed. It is knowledge about the features that will be included and about those that will not be included. The more product knowledge a team has, the better able they will be to make a decision about the nature and features of the product.

Project knowledge, by contrast, is the knowledge about how the product will be created. Examples include knowledge about the technologies that will be used, about the skills of the developers, about how well the team functions together and so on.

Choice A is correct since the explanation for the product knowledge and project knowledge are correct.

Choice B is not correct since the explanation for the product knowledge and project knowledge are wrong.     

Choice C is not correct since the explanation for the product knowledge and project knowledge are wrong.

Choice D is not correct, and the terms project knowledge and product knowledge are not used interchangeably.

Reference: Agile Estimating and Planning by Mike Cohn, Chapter 9.

Also Read: Factors to Choose the Right Agile Development Method

15. Which of the following allows the team to make and meet long-term commitments?

A. Release planning.

B. Project Chartering.

C. Risk management.

D. Slack.

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct since release planning helps us in making long terms commitments. However, there can be the number of uncertainties that a team needs to manage throughout the project. Release planning happens once so it can’t help much in meeting the long-term commitments.

Choice B is not correct since project charactering is for setting up initial direction, it typically happens before the team makes any commitments.

Choice C is correct since every project has a number of uncertainties. Despite these uncertainties, your stakeholders need schedule commitments that they can rely upon. Risk management allows us to make and meet these commitments.

Choice D is not correct since slack helps us in mitigating schedule risk. However, there are many other kinds of risk so the better answer is risk management.

Reference: The Art of Agile Development by James Shore, Chapter 8.

16. Following are few statements about story writing workshop. Which of the following statements are correct with respect to a story writing workshop?

1. During a story writing workshop, the focus should be on quality rather than quantity.

2. A Good story-writing workshop combines the best elements of brainstorming with low-fidelity prototyping.

3. No priorities are associated with stories during story writing workshop.

4. A story writing workshop includes developers, users, the product customer and other parties who can contribute by writing stories.

A. 1 and 4

B. 2 and 3

C. 2, 3 and 4

D. All four

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Statement 1 is incorrect as the aim of story writing workshop is to produce as many stories as possible so key focus in on quantity (rather than quality)

Statement 2 is correct as low fidelity prototypes are used during story-writing. There is brainstorming to come up with stories.

Statement 3 is correct as, during story writing workshop, the complete focus is on writing stories. No priorities are associated at this time.

Statement 4 is correct as story-writing workshop does include developers, users and all other people who can contribute.

Story Writing Workshop

Choice A is not correct, as statement 1 is incorrect about story writing workshop.

Choice B is not correct since all the three statements which are correct 2, 3 and 4 are not given as options. Only statement 2 and 3 are given here.

Choice C is correct since all the three statements which are correct 2, 3 and 4 are given as options.

Choice D is not correct since statement 1 is incorrect about story writing workshop.

Reference: User Stories Applied: For Agile Software Development by Mike Cohn.

17. What is the best time for a product owner to groom the backlog?

A. During release planning.

B. During iteration planning.

C. Exactly before iteration planning.

D. This can happen throughout the iteration or in a meeting a few days prior to iteration planning.

Answer: Choice D is the correct answer.

Explanation: Backlog grooming is a process of estimating the existing backlog using effort/points, refining the acceptance criteria for individual stories, and breaking large stories into smaller stories. It can either happen in a meeting or can happen throughout the sprint on a more continuous basis. One of the commonly used methods is planning poker.

Choice A is not correct, as backlog grooming is a process that happens throughout the release.

Choice B is not correct, as iteration planning is a short meeting so backlog grooming should better be avoided.

Choice C is not correct, as backlog grooming need not happen just before iteration planning. Typically, we do grooming on a continuous basis to ensure that backlog has sufficient information for the next 2-3 iterations.

Choice D is correct, as grooming of backlog can happen anytime during the iteration. The idea is to have sufficient information in place before iteration planning.

Reference: Coaching Agile Teams by Lyssa Adksins, Chapter 6.

18. When it is best to do Risk Audit (examine the effectiveness of risk responses)?

A. As part of iteration planning.

B. As part of iteration review.

C. As part of the retrospective meeting.

D. As part of risk management review meeting.

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct, as iteration planning happens at the beginning of the iteration. Risk Audit should happen towards the end of iteration rather than the beginning (Risk Audit should be after doing some risk management)

Choice B is not correct, as a purpose of iteration review is to provide a demo to stakeholders so risk audit is not in line with the key purpose of the iteration review meeting.

Choice C is correct, as the purpose of the retrospective is to understand what went well and what did not go well. Examining the effectiveness of risk response plan (risk audit) should be best done as part of the retrospective meeting.

Choice D is not correct, as agile provides a mechanism for risk audit in the form of retrospectives so there is no need to have another separate meeting.

Reference: The Software Project Manager’s Bridge to Agility by Michele Sliger, Stacia Broderick, Chapter 11.

19. An agile team is following burn down bar chart to track the progress. Following is the sequence of events:

1. In the beginning, there were 240 story points worth work.

2. In iteration 1, the team finished 20 stories work.

3. In iteration planning meeting of the second iteration, a new story high priority story of 15 story points was added and same was selected as part of iteration scope.

4. The team did finish the newly selected story and another story of 5 points (total 20 points of worth work).

How should bar chart now look like for iteration progress?

A. Top of the bar is at 200 points, the bottom is at -15.

B. Top of the bar is at 215 points, the bottom is at zero.

C. Top of the bar is at 200 points, the bottom is at zero.

D. Top of the bar is at 215 points, the bottom is at -15.

Answer: Choice A is the correct answer.

Explanation: Top of the bar is lowered based on the amount of work finished. Total 40 points worth work finished so that means the top of the bar should be at 200 points. Bottom of the bar is lowered when additional work is added so the bottom was brought down to -15. It doesn’t matter when this additional work finishes, the bottom of the bar will be raised only when some scope is removed.

Choice A is correct, and the calculated value is equal to the given value.

Choice B is not correct, and the calculated value is not equal to the given value.

Choice C is not correct, and the calculated value is not equal to the given value.

Choice D is not correct, and the calculated value is not equal to the given value.

Reference: Agile Estimating and Planning by Mike Cohn, Chapter 19.

Also Read: Why Agile Career is a Good Option?

20. Mark is working on a product development project using Agile methodologies. There are many features in the product which are available to the end user. Which one of the below is not a Minimum Viable Product (MVP)?

A. An explainer video which explains your product in a few seconds.

B. A nicely designed landing page which communicates the value of offerings in the product.

C. A single most valuable feature ready for use online for free to judge investor interest.

D. A product display of fifty features working nicely and developed/tested for six months thoroughly.

Answer: Choice D is the correct answer.

Explanation: Minimum Viable product is that version of a new product while allows a team to collect the maximum amount of validated learning about customers with the least effort.

Choice A is not correct since the explainer video which explains your product in a few seconds is an example of MVP.

Choice B is not correct since a nicely designed landing page which communicates the value of offering in the product is an example of MVP.

Choice C is not correct since a single most valuable feature ready for use online free to judge investor interest is an example of MVP.

Choice D is correct since a product display of fifty features working nicely and developed /tested for a six month thoroughly is not an example of MVP.

Hence choice D is correct, whereas choices A, B, and C are incorrect.

21. Daily stand-up is an important practice used in agile methodologies in different variants. Which of the below statement describes the difference between daily stand-up between Kanban &scrum methodologies. Assuming a big project with multiple teams.

A. In both Kanban & Scrum senior-level meeting happens first.

B. In both Kanban & Scrum team level meeting happens first.

C. In Kanban, higher level (in authority) meeting happens first whereas in Scrum the team’s first meet and then send a delegate to a Scrum-of-Scrums.

D. In Scrum, higher level (in authority) meeting happens first whereas in Kanban the team’s will meet first.

Answer: Choice C is the correct answer.

Explanation: In Kanban, all the features are taken at once and pulling of work items happens based on WIP. This is controlled first at senior level on daily basis and then further calls are taken. Whereas in Scrum, a set of features are taken and daily stand up happens within the individual team first and then they send representatives for the scrum of scrums.

Choice A is not correct since the given statement is not a valid statement.

Choice B is not correct since the given statement is not a valid statement.

Choice C is correct since, in Kanban, higher level (in authority) meeting happens first whereas in Scrum the team’s first meet and then send a delegate to a Scrum-of-Scrums is true.

Choice D is not correct since the given statement is not a valid statement.

Hence choice C is correct, whereas choices A, B and D are incorrect.

22. You are managing a large project. As you don’t have internal capacity, you decided to outsource a major part of your project. You have prepared and sent the RFP to key suppliers. You get a call from your cousin who is an account manager in one of the supplier firm. He wants to bid on your project. You know his company has done good work in the past so may be a good fit. How do you proceed?

A. You disclose the conflict of interest to your company and disqualify your cousin’s company

B. You disclose the conflict of interest to your company and provide your cousin with information that can improve his chances of winning the contract

C. You do not disclose the conflict of interest and give your cousin the bid

D. You disclose the conflict of interest to your company and make the selection based on objective criteria

Answer: Choice D is the correct answer.

Explanation: Any time there’s a conflict of interest, it is your duty to disclose it to your company. After that, you should always proceed based on your company’s policies. If there are no specific policies about that, then make sure that the conflict does not affect your decisions. When bidders are competing for a contract, you must make sure they all have some level of information so that no one bidder is given an unfair advantage.

Choice A is not correct since the given statement is against the PMI’s code of professional ethics.

Choice B is not correct since the given statement is against the PMI’s code of professional ethics.

Choice C is not correct since the given statement is against the PMI’s code of professional ethics.

Choice D is correct since the given statement is correct with respect to the PMI’s code of professional ethics.

Reference: PMI’s Code of professional ethics.

23. John is a scrum master/coach for an agile team. Tom came to him with a complaint about Jack. John as a good coach tried three-step intervention method but Tom rejected all three options. What John should be Next?

A. Do nothing. Cease to consider it a problem.

B. Set-up a meeting with both Tom and Jack to sort out differences.

C. Talk to Jack and make him aware of the complaint but without telling him the name of the complainer.

D. Warn Tom that complaining about colleagues is not acceptable in agile teams so there should not be repetition.

Answer: Choice A is the correct answer.

Explanation: Choice A is correct, do nothing and cease to consider it a problem. If complainer is not willing to accept options given in three-step intervention, that might mean complainer doesn’t want to resolve the complaint. Sometimes, people just want to vent. Other times, people try to add coach into their gossip chain. If the conflict looks too serious to ignore, then the coach should ask “Are you ready to solve this without blaming?” This is not given a choice and hence the best choice is A.

Choice B is not correct since this is against agile concept and coach should make sure that team members are resolving the conflicts themselves.

Choice C is not correct since this is against agile concept and coach should make sure that team members are resolving the conflicts themselves.

Choice D is not correct unless the complainer is a chronic complainer, the coach should listen to all complains. Even for the chronic complainer, it is important to make the complainer realize about the destructive influence that harboring resentments has on the team and on him as an individual.

Reference: Coaching Agile Teams by Lyssa Adksins, Chapter 9.

24. Which of the following is a one-page summary of key business and quality objectives, product capabilities and project management information?

A. Vision.

B. Project Datasheet.

C. Business case.

D. Requirement specification.

Answer: Choice B is the correct answer.

Explanation: Choice A is not correct since a vision statement tells what is to be achieved. It may not provide a full picture of why a project should be undertaken.

Choice B is correct since a project data sheet (PDS) is a single page summary of key business and quality objectives, product capabilities and project management information.

Choice C is not correct since a business case is a more detailed document, which provides a high-level view of why an initiative should be undertaken from the business point of view and related market research data.

Choice D is not correct since in agile there are no requirement specifications. Moreover, requirements specifications are rarely a one-page document.

Reference: Agile Project Management: Creating Innovative Products – 2nd Edition by Jim Highsmith, Chapter 6.

25. Which of the following is incorrect about acceptance tests?

A. Acceptance tests should be written as late as possible, generally just before the start of testing as that avoids rework

B. Acceptance tests are helpful in communicating assumptions of the customer team

C. Acceptance tests are tests that validate that the functionality to be delivered meets customer expectation

D. Acceptance tests are often written on the back of story card

Answer: Choice A is the correct answer.

Explanation: Choice A is correct and the given statement about acceptance test is false.

Choice B is not correct since the given statement “acceptance tests are helpful in communicating assumptions of customer team’ is true.

Choice C is not correct since the given statement “Acceptance tests are tests that validate that the functionality to be delivered meets customer expectation’ is true.

Choice D is not correct since the given statement “Acceptance tests are often written on the back of the story card’ is true.

Reference: User Stories Applied: For Agile Software Development by Mike Cohn, Chapter 6.

Going to handle an Agile project?? You need to get familiar with the term Agile Contracts. To help you out, here we bring an overview of Agile Contracts!

So, have you gone through all the free PMI ACP practice questions given above? How many of these questions could you solve? Hope this set of 25 free PMI ACP practice questions would have helped you to check your preparation level.

Whizlabs is dedicated to helping you in your certification exam preparation. So, to assist you in your PMI ACP exam preparation, we offer 120 more PMI-ACP Free Questions and set of PMI-ACP practice tests with the 600 unique practice questions.

We recommend you to check your preparation level with the PMI ACP practice questions before taking the real exam. Trying practice tests boost your confidence and make you confident enough to pass the real exam.

Get Whizlabs’ PMI ACP® Practice Tests (600 unique questions) Free. Share this article on Twitter and Send us a mail to pmexperts@whizlabs.com with your Tweet.

Share it Now

Seeking any help in your PMI-ACP exam preparation? Just write in the comment below or submit at Whizlabs Helpdesk, we’ll respond to you in no time.

About Dharmalingam.N

Dharmalingam.N holds a master degree in Business Administration and writes on a wide range of topics ranging from technology to business analysis. He has a background in Relationship Management. Some of the topics he has written about and that have been published include; project management, business analysis and customer engagement.
Spread the love

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here